– „MÂNCAȚI PÂINE ROMÂNEASCĂ” –

Clipul care face înconjurul internetului a ajuns și la mine acum câteva ore după ce mi l-a trimis un prieten. Dacă nu știți, era vorba despre un tip care a aflat de la o cunoștință că în Odorheiul Secuiesc dacă mergi la Kaufland și vrei să-ți cumperi ceva de la fast-food-ul de acolo, nu vei fi servit fiindcă ești român. Tipul a mers acolo și exact cum a auzit,  nu a putut să-și cumpere mâncare pentru că angajata, care era unguroaică, nu a vrut să-l servească tocmai pentru că nu vorbea limba maghiară. A stat omul cu banii în mână ceva timp, a încercat să-i explice femeii și tatălui ei că habar n-are ungurește și că vrea doar să fie servit, dar în schimb a primit câteva zâmbete ironice și o înjurătură în limba lor îmbârligată. Suficient cât să iau foc și cât să mă gândesc la cât de proști am ajuns în propria țară.

„ – Dar măcar dumneavoastră să știți ungurește. Fiindcă sunteți aici la ținutul secuiesc.

– Ce ținutul secuiesc, doar suntem în România!

– Dar nu contează!

– Cum nu? Mâncăm pâine românească!

-Păi eu știu românește, dar știu și ungurește. Dar dumneavoastră știți? (…) Dacă veniți în ținutul secuiesc măcar bună dimineața, bună seara…”

Găsiți clipul aici.

Știți deja părerea mea despre ei și despre faptul că o bucată de pământ îi face deja să nu mai fie oameni. Se vorbește despre discriminare peste tot în lume, dar parcă la noi a luat-o lumea razna. Am ajuns să fim atât de despărțiți încât centrul țării noastre e o insulă necunoscută în care nici măcar nu se mai vorbește limba română. De ce? Doar pentru că s-au stabilit acolo oameni care fac reguli? Probabil în mintea lor ar trebui să fim un fel de sclavi și să ne supunem la orice doar din cauza unor probleme (care nu sunt chiar așa cum le văd ei, ar trebui să citească mai multă istorie și să lase scandalul) nerezolvate acum sute de ani. Dacă ar fi fost în orice altă țară nu ar fi avut curajul să deschidă gura, ar fi servit persoana respectivă și i-ar fi și zâmbit. Frațiilor, ne ard tricolorul în față de ziua Ungariei și țin doliu de ziua națională, NE TREZIM AZI?!

Știu că părerile sunt împărțite. Am mai spus, cunosc unguri care sunt minunați, mai minunați decât românii noștri plini de figuri în unele cazuri, dar când vezi că cineva își bate joc de tine pe față, îți pierzi orice formă de empatie și de bunăvoință. Din moment ce te stabilești într-o țară și îți plătești facturile acolo, îți cumperi haine și pâine făcută de mâinile oamenilor ălora, păi respecți țara, regulile și mai ales oamenii. Și noi suntem răspândiți prin toată lumea, deja nu ne mai suportă nimeni și când se aude de români, zici că se aude de naiba, dar nu am avut niciodată pretenții sau nu am izbucnit un scandal în care am fi refuzat să servim vreun francez sau vreun englez sau vreun polonez pentru că nu știe românește și el știe. Despre ce naiba vorbim aici până la urmă?!

Este doar începutul. Din nou, nimeni nu va spune nimic, nimeni nu se va implica, filmulețul ăsta va fi urmărit, iar comentariile vor curge fără să se facă absolut nimic. Sunt curioasă cât mai rezistăm așa?

Mult și bine ca de obicei, no?

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *