– SUFRAGERIA CU BIJUTERII –

Minionette este un atelier de bijuterii din București, aflat la parterul unei case cu etaj, la 12 minute de stația Eroilor. Bijuteriile sunt lucrate și gândite de către cei șase membri, strânși la un loc de pe vremea când în atelier nu existau echipamente 3D speciale, iar site-ul de promovare era doar o idee. Proiectul propriu-zis a început din 2015 și se bazează pe creații minimaliste, de 14 și 18 karate.

Fotografii realizate de: Adriana Baciu

ECHIPA MINIONETTE:

Cristian si Mihaela Țîrcă – Fondatori Minionette

Ami Ghioală – Bijutier

Alice Protopopescu – Bijutier

Bogdan Onică – Designer 3D de bijuterii

Carmen Ghia – Specialist Marketing & PR

Fata cu halat larg de mușama agățat de gât și părul prins într-o coadă de cal nu prea mai ține cont de faptul că are mâinile negre sau lovite în timp ce lucrează. Privește în detaliu bucata de inel care este înfășurată într-o pastă ca o plastelină de culoare gri și este pregătită să monteze diamantul negru din vârful inelului. Măsoară piatra încă o dată pentru a fi sigură că intră perfect în caseta inelului și apoi alege freza potrivită. Degetele nu-i tremură deloc și mișcările îi sunt minuțioase, cu toate că spune că atunci când se uită cineva la ea, nu prea îi ies lucrurile pe cum ar vrea. Colega ei, stă în dreapta, în picioare și pregătește pentru turnare cerceii Rainy Days. Încearcă să stabilizeze ceara în matrița de cauciuc pentru a ieși modelul perfect. Se mișcă repede și în același timp cu grijă pentru a nu rupe formele pe care le așează imediat pe masa de lucru.

Alice și Ami sunt bijutieri la Minionette de aproape doi ani și stau aici de luni până vineri, de la 10:00, meșterind și bătându-se pe penseta supradimensionată care pare a fi mereu de negăsit. Ambele au studiat la Universitatea Națională de Arte și au început să iubească bijuteriile din studenție. Sunt obișnuite cu zgomotele fiecărui aparat de lucru în parte și cu spațiul mic dintre mesele lor. Fetele lucrează atât modele standard, cât și personalizate. Unele bijuterii sunt mate, altele clasice, unele cu urechi de pisică, altele în formă de cactuși, diamante 3D sau inimioare din aur alb și se găsesc atât în varianta lănțișoarelor, cât și a inelelor sau cerceilor. Timpul diferă mereu, pentru că pot fi modele care să le dea dureri de cap și pot dura peste 5 ore, dar și verighete simple care sunt gata mai repede. Au comenzi de aproximativ 60 de bijuterii pe lună, însă numărul este permanent în creștere.

Proiectantul 3D al atelierului este Bogdan, el se ocupă de crearea propriu-zisă a bijuteriilor încă de pe vremea când echipa abia ce se suda. A învățat singur, într-un an de zile, din tutorialele de pe youtube, stând uneori și peste program. S-a obișnuit cu ticăit-ul mouse-ului în exces și acum acordă atenție fiecărui model, pentru a fi sigur că la printat va ieși ce trebuie. La primele experiențe cu programul făcea unele piciorușe prea subțiri, după ureche, dar a învățat secretele pe parcurs. Alături de Carmen, ei mai gestionează și partea online a atelierului Minionette, care a început cu like-urile prieteniilor, iar acum are peste 16 mii de aprecieri. Carmen se ocupă și de fotografiile de pe Instagram și uneori spune că îi e mai greu cu lumina și preferă să pozeze de dimineață, pe măsuța de lângă geam. Ambii împart biroul de la parterul casei, unde miroase a lalele și ciocolată, iar chitara cu cele trei corzi sărite și canapele bufante, te fac să te simți mai degrabă ca într-o sufragerie, decât într-o încăpere cu un program de lucru de 8 ore pe zi.

Proiectul propriu-zis a fost gândit de Cristi și Mihaela Țîrcă, un cuplu care lucrează de 15 ani în domeniul bijuteriilor. Minionette a luat naștere în 2015, din dorința de a aduce și în România tehnica imprimantelor 3D de lucru, mai puțin cunoscută. Cei doi se ocupau inițial cu distribuirea și importul sculelor și utilajelor profesionale pentru bijuterii, însă tot mergând pe la târgurile din străinătate au dorit să-și lase amprenta și la noi cu un design deosebit: „Dar noi tot vindem chestii țiplă? Împachetate, sigilate, utilaje, mașinuțe? Noi nu facem nimic pentru noi?”, spune hotărât Cristi. Începutul a fost destul de greu. Pentru că și investiția de 70.000 de euro, și aparatura de specialitate, și licența pentru programul de lucru, laptop-ul performant, cereau modele cât mai bune, iar toți cei din echipă erau începători. A fost o perioadă doar de testare, până să iasă pe piață primele 80 de modele și să prindă curaj conceptul, însă în orice domeniu e greu la început.

În prezent, echipa Minionette se ocupă cu pregătirea noilor modele de bijuterii, cu mersul la târguri și dezvoltarea în celelalte orașe: „Mai sunt multe de făcut. Deocamdată doar am smuls sfecla din pământ.” spune Cristi. În ceea ce privește echipa, sunt mai pregătiți ca niciodată, dar își doresc să se organizeze și mai bine. Lucrurile simple sunt uneori cel mai complicat de făcut.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *