– OMUL FACE HAINA –

Am ieșit acum două zile în oraș, în locul în care obișnuiam să mănânc pizza pe când eram la liceu. S-a renovat între timp, locul arată mai bine, iar chelnerii nesimțiți au fost înlocuiți cu niște domnișoare glumețe. Stăteam la masă cu un radler în față, împreună cu fratele meu și încercăm să discutăm fiecare ce a mai făcut. La masa alăturată erau nişte băieți care aveau chef de scandal și țipau când într-o parte când în alta, că au iphone 7 și nu știu ce mașina bengoasă care îi așteaptă în față. Erau amețiți şi se comportau de parcă localul era doar al lor. Asta în timp ce împărțeau o pizza la 5 persoane. La un alt local, tot în aceeași zi, un tip se lăuda că fratele lui i-a cumpărat viitoarei soții inel cu 7000 de euro, simpluț și cu o pietricică în mijloc. Pe care l-a luat în rate pentru că nu avea bani de tot odată.

Am stat și am cugetat, iar apoi m-am întrebat de ce. De ce nu am început să iau lecții de karate până acum? Şi mai ales de ce toată lumea este blocată în lupta asta de a arăta bine, de a purta lucruri scumpe și de a se învârti în cercuri și mai scumpe. Avem pretenții de dragoste adevărată și filme americane cu final fericit, dar nu ne uităm unii la alții dacă nu avem noua serie de BMW sau cine știe ce rochiță roșie de firmă, ultima colecție. Suntem falși în gesturi și în atitudini doar pentru o bere gratis, plătită mereu de cel care lucrează mai mult. Nu prea se mai stă la discuții, dacă persoana implicată în conversație nu deține ceva în centrul orașului sau dacă nu are salariu peste 25 de milioane. E prea mediocru.

Am cam rămas scârbită. Nu pentru că așa spun cei săraci, urâți și neiubiți. Fiindcă nu știu cât de important este să ai o haină scumpă, dacă tu ești orice altceva, dar nu om. Şi aici nu este vorba de judecat pe celălalt, este doar de faptul că ne calcăm în picioare doar pentru că nu facem parte din anumite tabere. Nu de multe ori, persoanele care nu au sume cu multe zerouri în bancă, au cumpărat o ciocolată mai scumpă profesoarei de 8 martie sau un cadou mai frumos rudei îndepărtate. Discuțiile dintre prieteni au devenit doar simple dialoguri despre vreme, oraş, cum te descurci și cât ai câștigat în ultima lună. Lumea se bagă în față la rând la bancă doar pentru că se cunoaște cu doamna de la ghișeu. Nu le pasă de ochii tăi, ci de ceasul scump de la mâna dreaptă.

N-am înțeles niciodată de ce bărbații trebuie să plătească peste tot nota, de ce un telefon e mai important, de ce o haină mai scumpă sau un ceas de firmă schimbă lucrurile într-o conversație. Cine spune că ești mișto dacă ai casa plină de plasme sau dacă mergi cu iaht-ul în vacanță? Cine spune că femeile frumoase sunt alea care plătesc sute de euro pe operații și îmbunătățiri? Oamenii de tipul ălora de la bar. Nu strângem gunoiul după noi, nu așteptăm să se facă verde la semafor înainte de a trece strada ca vitejii, spitalele cad pe noi,  suntem proști bătuți în cap, dar nu contează asta. Avem costum de la Armani și parfum de la Dior.

Ah, și mă cac în mașinile voastre scumpe și telefoanele de ultimă generație pe care nici nu știți să-l folosiți!

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *