– ROȘU, ALB ȘI VERDE –

Pot să zic că sunt unul dintre acei oameni prosti care își iubește țara. Îmi place România, chiar dacă e nedreaptă și de căcat uneori. Până la urmă e țara în care m-am născut și n-am de gând să o reneg din cauza unor idioți în costume apretate și portofele burdușite care își bat joc de ea. E frumoasă şi e a mea. Şi o ador mai ales când ninge.

În urmă cu vreo două săptămâni, o prietenă din liceu a plecat în Cluj să-şi găsească chirie. A vorbit cu cineva înainte și urma să vadă camera și să se cunoască mai bine cu viitoarele colege de apartament. Ajunsă acolo, a primit un mare NU pentru că gagicile erau unguroaice și prietena mea nu vorbea ioc ungurește. Așa că a trebuit să facă drumul înapoi și să-şi găsească altă gazdă. Adică a parcurs 460 km degeaba.

Nu sunt cretină. Știu că deja în Cluj există atâția unguri încât poți face un covor roșu din ei. Sunt şcoli cu specializări în maghiară mai peste tot, sunt afișe în ungurește pentru spectacole sau concerte, sunt cursuri avansate să înveți maghiara. Şi nu e doar Clujul. În Târgu Mureș, Harghita și Covasna sunt mai mulți unguri decât romani. Mai pe scurt, în România anul trecut, existau 6,5% maghiari, adică peste un milion de persoane.

Problema nu ar fi faptul că sunt prea mulți unguri în România, este în peştele ăsta mare loc pentru toată lumea. Până la urmă și românii pleacă și uită de ei prin alte țari. Problema ar fi că își cer drepturile într-un loc care nu-i al lor și nici nu va fi niciodată. Gesta Hungarorum din 1200 relatează câteva episoade ale poporului maghiar în România, doar că precizează foarte clar că pe teritoriul transilvănean exista poporul român ÎNAINTE CA MAGHIARII SĂ SE INSTALEZE PROPRIU ZIS. O spun chiar ei, chiar notarul regelui Béla al III lea al Ungariei.

DECI CARE E PROBLEMA? Pământul care nu le-a aparținut niciodată?!

Ce îi face pe oamenii ăştia atât de inversunați,  încât să nu mă lase să-mi cumpăr pâine în limba pe care o învăț de când mă nasc? De ce trebuie să îl ardă în fața mea pe Avram Iancu? De ce trebuie să țină doliu pe 1 decembrie când toată lumea abia așteaptă parada? De unde și de ce toată ura asta care ne face să ne ucidem reciproc? Despre asta este înțelegerea în lume, oameni buni?!

Chiar dacă par duşmanul cel mai mare al lor, am prieteni care sunt maghiari, care mi-au făcut copilăria mai frumoasă și care s-au jucat cu mine în fața blocului, care împărțeau temele la mate și locul din banca a doua. Am vecine care îmi făceau gogoși cu zahar și mă întrebau cum mi-a fost ziua la şcoală în timp ce urmăreau la televizor emisiuni în ungurește. Nu m-au exclus niciodată din grupul lor, nu au vrut să mă ucidă în secret și nici nu au vrut pământ sau mai știu eu ce, la fel cum nici eu nu le-a urât prezența. Erau și sunt unii din oamenii mei preferați.

Și romanii încep să dispară. Majoritatea pleacă la facultate în altă țară, sau lucrează pe bani puțini afară, sau doar devin turiști prin alte părți. Dar învață limba țarii respective, trag de rup pentru a se integra, nu încep să colonizeze pe acolo şi nu au tupeul de a-şi cere drepturi pe care nu le merită. Bineînțeles, sunt excepții, dar nu-i bagă nimeni în seamă. Păi dacă ar îndrăzni cineva să meargă în Anglia și să țină doliu de ziua națională, păi în ziua următoare ar fi ars pe rug. Când mergi într-o țară străină, mergi să o respecți și să-ți găsești un loc printre oamenii de acolo, nu să te imfoi ca un curcan. Uneori mă gândesc că suntem prea buni. SAU PREA PROŞTI SĂ TRĂIM.

Pentru că efectiv ne doare în fund de ce se întâmplă în țara asta. Fiecare e pentru el, de parcă am fi în anul I de facultate. Practic ne iau în derâdere, iar noi îi băgăm în partide, le facem facultăți în limba lor și ne așezăm la rând  când încep să-si scoată pistolul. Nu urăsc pe nimeni, doar gura e de mine, dar chiar îmi vine să înnebunesc când văd că în lumea în care trăiesc, se întâmplă lucruri de genul.

Nu așa văd oamenii. Nu împărțiți în două tabere din cauza unei bucăți de pământ.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *